ÇANAKKALE – Sokak hayvanlarına ilişkin düzenlene çalışmaları devam ederken, Çanakkaleli hayvanseverler, hayvanların yaşam hakkı için yürüyüş ve açıklama yaptı. Hayvan ve çevre örgütleri başta olmak üzere, 40 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek yaptığı yürüyüşte düzenlemenin geri çekilmesi istendi.
Çanakkale’de Golf Aile Çay Bahçesi’nde bir araya gelen hayvanseverler, sloganlar ve dövizleri ile Kordonboyu’nda bulunan Truva Atı önüne kadar yürüdüler. Hayvanseverler, “Uyutma değil cinayet”, “Vermediğin canı alamazsın”, “Can dostuma dokunma”, “Kardeşime dokunma”, “Katliam yasasına hayır” yazılı pankartlar taşıdılar.
‘YAPILMAK İSTENEN ÇÖZÜM DEĞİL KATLİAM’
Sloganlar ve müzik aletleri ile yürüyen kitle adına açıklamayı, hayvan hakları savunucusu Filiz Deniz yaptı. Deniz, hayvanseverler ve hayvan hakları savunucuları olarak, bir süredir tartışılan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılması planlanan değişikliklerin endişe ile takip edildiğini dile getirdi.
Değişiklik içeriği ile ilgili yetkililer düzeyinde karmaşık beyanlar olduğunu söyleyen Deniz, değişiklik gündem gelmeden önce de Türkiye genelinde sokak hayvanlarının yaşam haklarının yok sayıldığını, sokak hayvanlarının, “başı boş”, “saldırgan” gibi olumsuz sıfatlarla bir tehdit gibi yansıtıldığını belirtti.
Deniz, “Bu soruna yönelik çözüm önerisi de sokak hayvanlarının acımasızca toplanması, ölüm kampını andıran barınaklarda yuvalandırma için 30 gün bekledikten sonra yuvalandırılamayan uyutma ve ötenazi kılıfıyla apaçık öldürme olarak sunuluyor. Bu çözüm önerisi değil, katliamdır” dedi.
‘TOPLUMSAL TRAVMAYA NEDEN OLUR’
“Oysa ki, sokak hayvanlarıyla yaşama geleneği, Türkiye’de son derece özgün, kültürel ve toplumsal bir değerdir” diyen Filiz Deniz, “Toplumumuz bir arada yaşama, dayanışma, özen gösterme, besleme, koruma ilişkilerine dayanan bir kültüre sahiptir. Sokak hayvanlarını bir mahalle sakini olarak görmek bizim kültürümüzün bir parçasıdır. Bunu ortadan kaldırdığınızda, çok temel bir adalet duygusunu yıkarak toplamsal bir travmaya sebep olursunuz” şeklinde konuştu.
Sorunun çözümünün barınaklar kurma yükümlülüğü olan yerel yönetimlerde ve bunu denetleyecek olan merkezi yönetimde olduğunu söyleyen Deniz, sokak hayvanlarıyla kısırlaştırma ve barınakların artırılması gibi yöntemlerle bir arada yaşanabileceğini dile getirdi.
Çanakkale Barosu Hayvan Hakları Komisyonu adına avukat Volkan Coşkun, 5199 sayılı kanun ile ilgili bilgi verdi ve rehabilitasyona vurgu yaparak, barınakların artırılmasının önemine değindi.